Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

schenking aan kleinkinderen

26 september 2011

Vraag nummer: 26151

Mijn moeder van 95 jaar heeft een kleine spaarrekening (€ 6.000) . Zij zou dit graag tussen mijn beide dochters (21 en 27 jaar) willen verdelen. Ofwel door schenking bij leven ofwel na haar dood. Ik wil geen aanspraak maken op dit geld. Maar ik heb nog een zus, zij heeft al enkele jaren geen contact met mijn moeder en ook niet met mij, mijn moeder voelt er dan ook niet veel voor om haar een bedrag na te laten .Om eventuele problemen achteraf te voorkomen vraag ik me af wat de beste manier is om dit af te handelen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat is moeilijk om in het algemeen vast te stellen, omdat uw moeder haar wensen heeft en die hoeven niet altijd te stroken met verwachtingspatronen van mogelijke erfgenamen. Toch is het goed deze wensen in een testament vast te leggen. Ik raad uw moeder aan een afspraak te maken met haar notaris. In het kader van erfbelasting (dus bij overlijden) hebben kleinkinderen een wat hogere vrijstelling dan in de schenkbelasting.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.