Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Erven na hertrouwen

14 oktober 2012

Vraag nummer: 32192

Geachte.
Mijn vraag is als volgt: de moeder van mijn echtgenote heeft een eigen huis waar nog een kleine hypotheek op rust. Zij is 6 jaar geleden hertrouwd onder gemeenschap van goederen. Ook heeft zij een testament laten opmaken waarin zij haar 2 kinderen als enige erfgenamen van het woonhuis vermeldt.
Mijn vragen:
Als zij komt te overlijden heeft haar echtgenoot obv. de gemeenschap van goederen en het versterferfrecht ook recht op zijn aandeel van het huis of gaat het testament dan voor?
Wie neemt de hypotheek voor zijn rekening?
Welke kosten komen er voor de echtgenoot indien hij in de woning blijft wonen?
Is er een mogelijkheid om de echtgenoot te onterven en hem een passend verzorgingsnivo aan te bieden, bijv. dat hij gedurende .. Jaren in de woning kan blijven wonen?
En wat te doen als hij een nieuwe relatie krijgt die bij hem in het huis komt wonen?

Bij voorbaat dank voor uw informatie. Vriendelijk verzoek ik u om mij per mail te beantwoorden.

Met vriendelijke groeten,

Paul van Muijden

Antwoord:

Geachte heer,

Allereerst zou mijn vraag zijn of het eerste huwelijk is geeindigd door scheiding of door overlijden. In dat laatste geval zouden er mogelijk nog kindsdelen/rechten van kinderen een rol spelen.

Verder is de inhoud van het testament van mevrouw in eerste instantie doorslaggevend. Volgens de wet echter is er de mogelijkheid van verzorgings-vruchtgebruik indien de langstlevende krachtens het testament geen recht heeft op de wonong/een woonrecht. In die zin is het inderdaad mogelijk een idee het testament aan te passen en betreffend woonrecht nader vorm te geven zodat het voor iedereen duidelijk is.

Misschien goed dat mevrouw nog eens langs haar notaris gaat.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder