Dwarsliggen kleinkind.
31 maart 2008
Vraag nummer: 11652 (oude nummer: 10536)
Ik stel deze vraag namens mijn schoonmoeder die 84 jaar oud is.
Mijn schoonmoeder haar dochter en man (man en vrouw uit 1-gezin) zijn tesamen in 2005 overleden, ze laten 2 volwassen kinderen achter. Mijn schoonmoeder is 2 jaar geleden zelf weduwe geworden en is nu bezig om haar eigen zaakjes te regelen omdat zij al aardig op leeftijd is zoals zij zelf zegt. Mijn schoonmoeder heeft nog 3 kinderen over, 1 dochter en 2 zoons, een van haar zoons wil ze machtigen zodat hij haar geldzaken op dit moment voor haar kan regelen en ook die dingen kan regelen mocht haar iets overkomen. Mijn schoonmoeder is met haar zoon naar de notaris geweest om wat dingen in gang te zetten, volmacht etc. Haar kinderen en zijzelf moeten deze akte ondertekenen. Zo ook moeten de 2 kinderen van haar overleden dochter deze akte mede ondertekenen.
Nu ligt haar kleindochter dwars, zij steld dat zij haar oom niet vertrouwd, omdat zij niet van te voren is ingelicht over de gesprekken die er waren tussen mijn schoonmoeder en haar kinderen inzake de ophanden zijnde machtiging.
Haar kleindochter heeft 3 jaar geleden bewust met de gehele familie gebroken en er valt niet met haar niet te praten. Ze zegt nu dat ze met haar oma mee zal gaan naar de notaris zodat hij haar het e.e.a. kan uitleggen van wat de bedoeling is, want volgens haar staan er dingen in de brief/akte die volgens haar niet kloppen. Onze nicht is 4 jaar geleden afgestudeerd juriste en denkt waarschijnlijk dat zijzelf de wijsheid in pacht heeft.
De vraag van mijn schoonmoeder is het volgende; kan mijn schoonmoeder haar kleindochter onterven.
Onze nicht zal altijd een stok blijven zoeken om haar familie te dwarsbomen.
En hoe zal dan de verdeling zijn bij het overlijden van mijn schoonmoeder.
Blijven over: 1 dochter en 2 zoons en 1 volwassen kleinzoon van haar overleden dochter.
Graag zie ik Uw reactie.
MvG.
Mevr.H. van Broekhuizen.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Kinderen en ook kleinkinderen kunnen worden onterfd. Je moet dat doen in een testament. Er is wel sprake van "recht" op een legitieme aanspraak.
Op naar de notaris!