Erftecht
13 januari 2021
Vraag nummer: 62242
Mijn vrouw en ik beiden 70+ zijn beide ooit gescheiden,inmiddels 20 jaar getrouwd in gemeenschap van goederen. Ik heb 2 zonen, mijn vrouw heeft geen kinderen. Als ik overlijd hebben mijn zoons dan recht op een kindsdeel? En met een testament op de langst levende is er dan verschil?
Antwoord:
Geachte heer,
Het is van belang vast te stellen of u wellicht in het verleden een testament hebt gemaakt en zo ja wat de inhoud daarvan is. Het kan namelijk aan te bevelen zijn een bestaand testament te herroepen.
Indien u geen testament hebt of een testament dat aansluit bij de wettelijke verdeling dan zal bij uw overlijden mevrouw enig eigenaar worden en uw kinderen een vordering op haar krijgen. Deze vordering is opeisbaar bij haar overlijden en dient voldaan te worden door de erfgenamen van mevrouw. Indien mevrouw geen testament heeft gemaakt, dan is zijn haar familieleden haar erfgenomen. Wenst zij dat uw kinderen haar erfgenamen zijn, dan moet zij een testament maken.
Kortom, het is van harte aan te bevelen langs een notaris te gaan om een en ander te bespreken. Kunt u ook even informatie vragen over het zogenoemde levenstestament.