Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

berekenen kindsdeel

23 oktober 2006

Vraag nummer: 10569 (oude nummer: 8414)

Wij zijn een Nederlands gezin woonachtig in Canada. wij hebben twee kinderen. Als ouders hebben wij geen testament.

In de provincie van Quebec gaat 2/3 van al het bezit naar de kinderen en 1/3 naar de overlevende ouder, tenzij er een testament is. Om te voorkomen dat de langstlevende het huis moet verkopen om de kinderen hun erfdeel te kunnen geven, willen wij een testament maken volgens het Nederlandse patroon van vererving.

Hoe wordt het kindsdeel berekend in een testament langstlevende?

Mij staat bij dat de partner de helft van het vermogen erft plus een kindsdeel. Met twee kinderen wordt dat dus 4/6 voor de langstlevende ouder plus 1/6 voor ieder van de kinderen. Het testament kan bepalen dat de kinderen pas hun deel krijgen als de tweede ouder is overleden. Klopt dit?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De helft + een kindsdeel is een fabel, omdat de helft (indien sprake is van gemeenschap van goederen!!!!) al van de langstlevende is!
Zijn er 2 kinderen en 1 ouders, dan krijgt ieder 1/3, dus gewoon ieder een gelijk deel (volgens de wet).

Truc in Nederlands systeem is echter de wettelijke verdeling op grond waarvan de langstlevende toch enig eigenaar (!) wordt.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder