Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

schenkingen en aangifte successierecht

23 augustus 2009

Vraag nummer: 12875 (oude nummer: 13625)

Casus:
Erflater: gehuwd in gemeenschap van goederen. Overleden 2008.
Erfgenamen: 5 kinderen + echtgenote.
In 2000, 2001, 2002 en 2003 zijn er aan de kinderen gelijkwaardige schenkingen gedaan onder notariële akte (schulderkenning) met vrijstelling van schenkingsrecht.
De kinderen ontvangen jaarlijks rente over de schenkingen.

Vragen:
Dienen deze schenkingen ingebracht te worden op de aangifte successierecht van de erflater of pas bij het overlijden van de echtgenote (clausule in akte: schenking is gedurende de leven van de langstlevende niet opeisbaar.)
Wanneer deze in aangifte van erflater ingebracht moeten worden, waar in de aangifte (schulden of fictieve verkrijgingen) dient dit verwerkt te worden?

Antwoord:

Geachte heer,

Naar mijn weten pas bij overlijden van de langstlevende omdat het dan pas opeisbaar is, maar zeker weten doe ik dat niet. Ik zou dat dus eens navragen bij de belastingdienst.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.