schenking voor echtscheiding
13 september 2003
Vraag nummer: 8019 (oude nummer: 3050)
Wanneer de echtscheidingspartner beweert dat er tijdens het huwelijk schenkingen zijn gebeurd, ook al zijn ze niet officieel; in hoeverre moet men daar achteraf dan rekening mee houden? De ene partner herinnert zich niets van de schenkingen, terwijl de partner -die de schenkingen kreeg- spreekt over verschillende schenkingen en daar zijn broer en zus laat voor ondertekenen dat ook zij de schenking kregen. De schenkingen die men zich wel herinnert zijn schenkingen op de gemeenschappelijke rekening.
Moeten trouwens schenkingen niet aangegeven worden bij de belastingen en hoeveel verliest men hierop? Is er een boete voorzien ?
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Indien partners zijn gehuwd in gemeenschap van goederen dan vallen schenkingen aan één van beiden in de gemeenschap en zijn dus voor de helft van de ander. Dat is anders indien bij een schenking is bepaald door de schenker dat de schenking privé blijft van betreffende begunstigde.
Uiteraard moet je als begiftigde aangifte doen bij de fiscus van de schenking. Dit is anders indien het geschonken bedrag is vrijgesteld van schenkingsbelasting. De hoogte van de balsting hangt af van de relatie tussen de schenker en de begiftigde en uiteraard de hoogte van de schenking.