Wat kan ik doen bij het erven van een lening?
30 september 2017
Vraag nummer: 52174
Goedendag,
Mijn vader heeft sinds 2006 geld geleend aan 1 van zijn kleinkinderen onder de voorwaarden: renteloos, met afbetaling (minimaal 1200 euro/jaar) en evt. direct opeisbaar door schuldeiser. Mijn vader is pas overleden. Erfgenamen zijn mijn moeder (getrouwd in gemeenschap van goederen), mijn zus en ik.
Gezien de forse lening is het niet te verwachten dat deze is afgelost vóór mijn moeders overlijden(>>90 jaar nu). Daardoor zal deze restlening verdeelt worden over mij en mijn zus. Die situatie vind ik onwenselijk, omdat ikzelf heel bewust nooit geld wil (uit-)lenen. Naast erfgenaam ben ik tevens curator van mijn moeder (licht dementerend). Dit maakt mijn positie lastig. Als ik de lening opeis voor mijn moeder (wat zij wel wil omdat zij geen goede band heeft met dit kleinkind, en ja, ik wil die lening ook liever niet in de toekomst) krijg ik de andere helft van de familie over mij heen. Is er een diplomatieke oplossing mogelijk??
Mooiste zou zijn als mijn neef zijn verzaakte afbetalingen hervat en verstandiger financiele keuzes maakt, maar ja..keep on dreaming..
Met vriendelijke groet,
E.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Raadzaam is een notaris vast te laten stellen, dat inderdaad de lening te allen tijde opeisbaar is en u daartoe de bevoegdheid hebt. Indien dat zo is (zie kanttekening hierna), dan zou u mogelijk kunnen opeisen. Indien er meerdere schuldeisers zijn dan geldt dat niet omdat ze in beginsel gezamenlijk bevoegd zijn. Indien toch alle schuldeiser samen opeisen, dan zou ten aanzien van de schuldeisers die eigenlijk niet willen opeisen, betreffend lening-gedeelte omgezet kunnen worden in een nieuwe lening, maar dan alleen met betreffende schuldeisers.
Kanttekening: van belang is vast te stellen wie eigenlijk schuldeiser is. Indien slechts uw moeder dat is, dan zijn er dus ook niet meerdere schuldeiser en zou het bovenstaande niet opgaan. In dat licht raad ik u aan betreffende notaris ook te laten vaststellen wie nu eigenlijk schuldeiser is.