afwikkeling hypothecaire lening na overlijden vader
17 maart 2012
Vraag nummer: 27853
hallo,
Ik heb sinds 10 jaar een hypothecaire lening bij mijn vader, aflossingsvrij tegen 3% rente. Er zijn geen afspraken gemaakt over looptijd. Wel staat er een zin dat de lening ten alle tijde opeisbaar is ( dat moest volgens mijn vader van de belastingdienst om als hypothecaire lening geaccepteerd te worden). ik trek de rente ook gewoon af voor de belasting.
Mijn vader is onlangs overleden. De helft van de lening is vrijgevallen. over de andere helft betaal ik sindsdien keurig de 3% rente aan mijn zuster. Daarnaast hebben wij nog een beleggingspand geerfd, wat niet verkocht gaat worden ( is verhuurd). Mijn voorstel aan mijn zus is: ik blijf conform afspraken met mijn vader de rente betalen, wil evt wel een max. looptijd van 20 jaar afspreken ( ik heb de lening immers al 10 jaar) en de lening is direct opeisbaar bij verkoop van het gehele pand (4 etages). Bij verkoop van een etage is 1/4e deel opeisbaar. is dit een redelijk voorstel? Mijn zuster wil dat ik vervroegd aflos in 10 jaar of evt direct opeisen. Wij moeten echter hoge erfbelasting betalen en daarvoor lening afsluiten ( geld zit immers in pand), de eerstkomende heb ik nog weinig profijt van de huuropbrengsten van het pand (50%) Bij vervroegde aflossing , laat staan direct opeisen kom ik financieel in de problemen. Mag zij dat vragen?
Wat zijn mijn rechten?
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Het gaat in eerste instantie over de huidige condities van de geldlening. Indien deze direct opeisbaar is, dan is dat in beginsel zo.
Inmiddels is overigens de fiscale wet behoorlijk gewijzigd en wordt er in het kader van schenkbelasting anders tegen direct opeisbare leningen aangekeken. Indien de leningcondities worden aangepast en opnieuw vastgesteld (indien u tot overeenstemming kan komen)dan raad ik u van harte aan eerst informatie in te winnen bij uw notaris.