Kindsdeel en belastingen
10 september 2007
Vraag nummer: 11285 (oude nummer: 9688)
Mijn vader is begin dit jaar overleden en mijn moeder is als langstlevende in zijn testament opgenomen. Als kinderen krijgen wij nu het kindsdeel. Wij moeten aan de belasting meteen 9000 euro betalen. En bovendien moet ik dat kwart van het huis zien als bezit en dat dien ik op te geven aan de belastingdienst. Mag ik vragen waar dit allemaal op slaat? Ik heb nu bezit waar ik geen enkele aanspraak op mag maken. Zelfs als mijn moeder dit huis zou verkopen krijg ik nog helemaal niks, als zij besluit om alles op te maken heb ik geen poot om op te staan. Dat is toch allemaal van de zotte. Ps. Ik hou van mijn moeder en moet er op geen enkele manier aan denken om haar hier mee lastig te vallen of haar proberen het huis uit te krijgen en mijn deel op te eisen. Verre van dat zelfs, maar ik vind het gewoon allemaal bezopen hoe dit geregeld is in de wet. Ik neem aan dat ik een vrij accurate en summiere uitzetting van mijn probleem gegeven heb. Als dit niet het geval is zou ik graag een antwoord/oplossing van u krijgen. Laatste opmerking: Kan een kindsdeel bezwaard worden met hypotheek? waarschijnlijk niet, maar alvast bedant voor uw reactie.
Antwoord:
Geachte heer,
Over het algemeen staat in het (langstlevende) testament dat de langstlevende de successiebelasting over de kindsdelen daadwerkelijk voldoet. Voorts is er in beginsel sprake van defiscalisering dus geen sprake van box 3 belasting op de kindsdelen.
Alles kan anders zijn met een andersoortig testament, dus een testament welke niet gelijkt op de wettelijke verdeling of ouderlijke boedelverdeling.
Ik zou dus even teruggaan naar uw notaris voor informatie over wat voor sooort testament het is.
Ik neem aan dat de bank de niet opeisbare vordering niet echt als solide onderpand ziet.