erven van stiefmoeder
23 januari 2005
Vraag nummer: 9032 (oude nummer: 5448)
Geachte mevrouw / heer,
Mijn schoonvader is jaren geleden, na echtscheiding opnieuw gehuwd. Het contact tussen hem en zijn kinderen is niet altijd even goed geweest.
Jammergenoeg is hij nu terminaal ziek met een korte levensverwachting.
Met zijn huidige vrouw (stiefmoeder van zijn kinderen) is hij op huwelijkse voorwaarden getrouwd, ze hebben samen een huis (50-50 verdeling) en er is een langstlevende testament.
Nu willen mijn schoonvader en zijn huidige vrouw ( stiefmoeder) de zaken zo gaan regelen dat straks alles bij de kinderen terrecht komt.
Vragen:
1. Waar hebben de kinderen bij overlijden van vader recht op en hoe moeten zij dat veilig stellen.
2. Hoe kunnen de kinderen op een zo voordelig mogelijke manier erven van hun stiefmoeder.
In afwachting van uw antwoord en vriendelijke groet,
H.L.M. van den Wildenberg
Antwoord:
Geachte heer,
Volgens de successiewet staat aanverwantschap gelijk aan bloedverwantschap. Dus ook is in beginsel erven van stiefouder fiscaal gelijk met erven van een eigen ouder. Dat kan onder omstandigheden echter anders zijn.
Het langstlevende testament is goed ter bescherming van de langstlevende. Wellicht kan vruchtgebruik of de befaamde 2-trapsmaking fiscaal beter werken. Dat kan ik op afstand niet beoordelen. Daarvoor moeten de ouders naar hun notaris, want een testament is denk ik (zeker ook voor uw steifmoeder) de aangewezen weg.
Wellicht is het befaamde combinatietestament een goede optie. Nogmaals, vraag het na bij uw notaris. Laat deze termen vallen en de notaris kan u en uw (stief-)ouders verder informeren.