aanslag successierecht (kinderen - vader)
12 december 2008
Vraag nummer: 12271 (oude nummer: 11942)
Hallo daar,
Mijn moeder is begin 2004. En mijn ouders hadden destijds een testament oplaten maken. (eind jaren 70) De bedoeling was dat alles toekwam 'aan de langstlevende'. Mijn vader heeft/had alleen het vruchtgebruik en de kinderen konden geen kindsdeel opeisen. Nu kwam er toch een aanslag successie eind 2004 voor vader en de vier kinderen. Mijn vader diende al meer als drie jaar geleden een bezwaarschrift in en 23 december 2008 komt daar een afwijzing op.
Ik heb drie vragen:
1. mag de belastingdienst daar langer als drie jaar over doen?
2. moet je betalen als kind ook al heb je daadwerkelijk niets ontvangen?
3. het gedeelte van de kinderen is op mij (jongste kind) alleen als aanslag aangeslagen - mag dat wel? (ik moet betalen volgens recente uitspraak ook voor mijn broers en zuster)
groeten,
ad bos
Antwoord:
Geachte heer,
Naar mijn weten heeft de fiscus toch een behoorlijk lange termijn voor één en ander. In de toelichting staat volgens mij welke termijn.
Het klopt dat er successiebelasting verschuldigd kan zijn ook al krijg je niets in handen. Je krijgt namelijk wel een vordering en die heeft ook waarde. Dev langstlevende overigen is doorgaans verplicht de successibelasting voor te schieten. Een en ander staat als het goed is opgenomen in het testament.