Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Aangifte erfbelasting

14 juli 2021

Vraag nummer: 63359

Casus: Ouders, in gemeenschap van goederen getrouwd, totaal vermogen: 300.000, 2 kinderen.
Vader overlijdt, zijn erfenis (½) = 150.000 -> Moeder en 2 kinderen erven ieder 50.000. Moeder (83) krijgt het vruchtgebruik over het geheel en de kinderen een onopeisbare vordering a 50.000 per kind.
Het vruchtgebruik wordt als volgt berekend: 50.000 * 6% *4 = 12.000 per kind.
Halfjaar later overlijdt ook moeder. Door als langstlevende beschikte zij nog over het vermogen a 300.000.
Vraag: hoe moet eea nu worden ingevuld in de Aangifte erfbelasting moeder? (er is immers al eea belast bij de aangifte vader). Is haar vermogen nog 300.000? Waar/hoe moet de schuld van moeder op de kinderen a 2*50.000 worden verwerkt? En moet er nog iets worden gedaan met het vruchtgebruik (2*12.000) ?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,


Helaas kan ik u in deze rubriek niet helpen bij het invullen van de aangifte, dan wel het maken van berekeningen. Daarvoor is mede de inhoud van het testament van belang. Ik raad u van harte aan de notaris te benaderen die het testament en/of de verklaring van erfrecht heeft gemaakt. In elk geval zijn doorgaans bij de wettelijke verdeling de vordering van de kinderen in verband met het overlijden van de eerste ouder, uw vader, verminderingsposten bij overlijden van de langstlevende, uw moeder.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.