Aangifte erfbelasting voor kinderen
22 februari 2021
Vraag nummer: 62485
Goedendag, mijn schoonouders hebben in mei 1979 een testament getekend. Mijn schoonvader is recent overleden. Zij waren in gemeenschap van goederen getrouwd en hebben 2 volwassen zonen.
De tekst in het testament:
Ik deel toe:
1. aan mijn echtgenote, alle tot mijn nalatenschap behorende activa, waarbij ik aan mijn echtgenote het recht geef voormelde toedeling geheel of gedeeltelijk te aanvaarden, mits zij zulks binnen acht maanden na mijn overlijden schriftelijk te kennen geeft en welke toedeling is geschied onder verplichting voor haar, om wegens de daardoor plaats gehad hebbende overbedeling:
a. voor haar rekening te nemen en als eigen schuld te voldoen alle tot mijn nalatenschap behorende passiva en
b. uit te keren aan ieder van mijn overige erfgenamen: de waarde van zijn zuiver erfdeel, berekend in het saldo van mijn nalatenschap en na aftrek van ieders aandeel in de boedellasten en van de te zijne laste over zijn erfdeel te heffen successierechten.
II. aan ieder van mijn overige erfgenamen: de vordering ter grootte van zijn erfdeel in het saldo van mijn nalatenschap ten laste van mijn echtgenote, wegens de aan deze gedane overbedeling.
Wij begrijpen hieruit dat onze (schoon)moeder alle tot de nalatenschap behorende baten toebedeeld krijgt, ook de schulden voor haar rekening moet nemen. En dat ieder van de kinderen een vordering op hun moeder krijgen ter grootte van het erfdeel (1/3 per persoon).
Betekent dat dat de zonen aangifte voor de erfbelasting moeten doen over de vordering terwijl er niets is ontvangen?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dat lijkt mij wel, want de kinderen erven wel mee, alleen hun erfdeel wordt 'omgezet' in een beperkt opeisbare vordering als het testament wordt gevolgd. Over die vordering is erfbelasting verschuldigd.