Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

schenkingen

1 februari 2021

Vraag nummer: 62355

Hallo heer van de Griend,
Wij hebben een vraag omtrent belastingvrij schenken: Is het mogelijk om een deel van ons huis (onroerend goed) jaarlijks te schenken aan de kinderen en kleinkinderen ter waarde van de belastingvrije som? Wij denken dat hiervoor wel een notariële akte nodig is.
Met vriendelijke groeten,
H. den Ouden.

Antwoord:

Geachte heer,

Steeds een stukje woning schenking lijkt wat omslachtig, omdat steeds een notariele akte en inschrijving in het kadaster nodig is. Wel zou de woning helemaal kunnen worden overgedragen en de koopsom worden schuldig erkend. Van die lening die dan ontstaat, zou u steeds een stukje kunnen kwijtschelden.

pas op: indien u in de woning blijft wonen moet in beginsel een huur van 6% van de WOZ waarde worden betaald om te voorkomen dat bij overlijden alsnog erfbelasting verschuldigd is. Die huur is wel heel erg hoog. Dus laat u eerst heel erg goed informeren door uw notaris, want het is bepaald niet zo eenduidig als het in eerste instantie lijkt.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder