onroerend goed schenken
6 februari 2021
Vraag nummer: 62394
Hallo heer van de Griend,
Helaas door omstandigheden een late reactie:
U stelt dat bij schenkingen onder de belastingvrije voet in de vorm van onroerend jaarlijks een notariële akte gemaakt dient te worden. In vergelijking met de hypotheek waarbij men maandelijks rijker wordt is er een akte jaar 25 a 30 jaar.
In een akte kan worden opgenomen dat jaarlijks de belastingvrije voet geschonken wordt?
schenkingen
1 februari 2021
Vraag nummer: 62355
Hallo heer van de Griend,
Wij hebben een vraag omtrent belastingvrij schenken: Is het mogelijk om een deel van ons huis (onroerend goed) jaarlijks te schenken aan de kinderen en kleinkinderen ter waarde van de belastingvrije som? Wij denken dat hiervoor wel een notariële akte nodig is.
Met vriendelijke groeten,
H. den Ouden.
Antwoord:
Geachte heer,
Steeds een stukje woning schenking lijkt wat omslachtig, omdat steeds een notariele akte en inschrijving in het kadaster nodig is. Wel zou de woning helemaal kunnen worden overgedragen en de koopsom worden schuldig erkend. Van die lening die dan ontstaat, zou u steeds een stukje kunnen kwijtschelden.
pas op: indien u in de woning blijft wonen moet in beginsel een huur van 6% van de WOZ waarde worden betaald om te voorkomen dat bij overlijden alsnog erfbelasting verschuldigd is. Die huur is wel heel erg hoog. Dus laat u eerst heel erg goed informeren door uw notaris, want het is bepaald niet zo eenduidig als het in eerste instantie lijkt.
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Ik heb aangegeven dat indien onroerend goed zelf word geschonken, al dan niet in gedeelten, steeds een notariele akte nodig is (omdat overdracht/schenking bij notariele akte moet geschieden). Er is dan ook overdrachtsbelasting verschuldigd.
Vandaar de optie, te bespreken met uw notaris, om het onroerend goed over te dragen en van de koopsom een lening te maken, die weer in stukjes kan worden kwijtgescholden/geschonken.