Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Huis kopen ouders

18 oktober 2016

Vraag nummer: 47817

Ik ben voornemens het huis van mijn ouders te kopen (WOZ-waarde € 320.000,00). Ik heb nog een broer en 2 zussen, waar moet ik rekening mee houden? Waar hebben mijn broer en zussen recht op?

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn heel veel aandachtpunten. De waarde/koopsom is inderdaad een belangrijk punt. Uitgangspunt is dat het een zakelijke koopsom moet zijn. Verder is van belang of uw ouders wel of niet in het huis blijven wonen. Indien zij wel blijven wonen moeten zij een huur betalen van 6% van de WOZ waarde om te voorkomen dat bij hun overlijden alsnog erfbelasting is verschuldigd. Ik raad u van harte aan langs uw notaris te gaan om één en ander heel goede te bespreken.
Overigens als uw ouders eigenaar zijn, dan mogen ze het ook gewoon verkopen, aan een derde of aan u. Veel verschil is er eigenlijk niet als de condities maar zakelijk zijn en met inachtneming van het bovenstaande.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.