Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Erfrecht, Waarde ouderlijk huis in economisch verkeer

5 november 2010

Vraag nummer: 13981 (oude nummer: 16164)

Beste mevrouw/meneer,

Ik heb jullie site, FAQ, doorgenomen maar kon geen antwoord op mijn vragen vinden.

In 1994 hebben ik en mijn echtgenoot het huis van mijn ouders overgenomen.
Een taxateur samen met een belastingconsulent zijn de waarde van het huis destijds overeengekomen.
Ik/wij hebben het huis juridisch en economisch overgenomen, notarieel geregeld.
Wij hebben het overname bedrag als hypotheek bij mijn ouders genomen en betalen hier maandelijks rente over.
Mijn ouders, nu alleen mijn moeder nog, huurt het huis van ons en betaald hiervoor maandelijks huur.

Ik heb 2 vragen:
1) Krijgen wij straks na het overlijden van mijn moeder te maken met de nieuwe wet erfrecht welke is ingegaan per 2010? En zo ja waar moet ik dan aan denken?

2) Voor de belastingopgave in box 3 heb ik lange tijd de 70% regel gehanteerd voor de waarde bepaling van het 2e huis, WOZ waarde x 70% (huis in verhuurde staat) is het bedrag voor box 3.
In het begin heeft de belastingdienst dit geaccepteerd maar in 2001 (?) ging de belasting hier niet meer mee akkoord. Sindsdien moet ik de waarde van het huis bepalen met behulp van de Tabel 1: Vermenigvuldigingsfactor periodieke uitkeringen of vruchtgebruik uitsluitend afhankelijk van een leven. Dit valt veel hoger uit omdat mijn moeder de leeftijd heeft van 91 jaar waardoor de vermenigvuldigingsfactor minimaal is. Ik vind deze regel niet eerlijk omdat deze tabel een aanname is en niemand weet hoe oud mijn moeder zal worden. Ik verwacht niet dat de belasting mij compenseerd wanneer mijn moeder 120 wordt.
Als ik internet afzoek op waarde 2e woning komt er nergens een eenduidige manier naar voren hoe dit volgens de belastingdienst op een eenduidige manier berekend moet worden.

In afwachting van uw antwoord en alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

J. v. Wijk

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Uw vragen zijn behoorlijk complex, vandaar dat u niet 123 de antwoorden vindt. Al heel lang staat in de successiewet dat er sprake is van erfbelasting indien er een rechtshandeling tijdens leven is geweest en een genotsrecht/vruchtgebruik is voorbehouden. Bij huur is dat in beginsel niet zo, maar dat zou kunnen wijzigen. Hoe dan ook is de successiewet per 1 januari dit jaar behoorlijk aangescherpt. Ik raad u aan langs uw notaris te gaan voor nader advies

Wat de waarde betreft verwijs ik naar de belastingdienst zelf.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder