Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

enig kind wil huis overnemen

30 januari 2007

Vraag nummer: 10825 (oude nummer: 8777)

Mijn vader is overleden, mijn moeder gaat naar een huurwoning. Symbolisch heb ik dit huis als "trouwkado" gekregen, gezien de situatie van mijn vader heb ik dit in dank aangenomen en niet verteld dat het voor de wet wel eens niet zo gemakkelijk zou kunnen zijn. Ik zou graag in dit huis willen wonen, echter zo'n hypotheek is voor mij niet te betalen. Omdat ik verder geen broers of zussen heb, is het dan anders? Is hier iets aan te doen (meerwaarde o.i.d. bij de bank). Mijn man en ik zijn in bezit van een huis met hoge hypotheek van beduidend lagere waarde.
Bedankt voor het lezen van deze vraag. Vriendelijke groet, Mw. van Ommen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw moeder zou (indien zij de waarde van de wonong niet voor haar eigen verzorging nodig heeft en er nu geen hypotheek op rust) u de woning kunnen schenken. Dan betaalt u in beginsel alleen maar schenkingsrecht (tarief groep I voor kinderen) en kosten ivm de overdracht.

Ik raad u aan eens langs een notaris te gaan om één en ander goed samen te bespreken.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.