Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wie zijn de wettelijke erfgenamen van een ongehuwde zoon?

13 november 2018

Vraag nummer: 56659

Onze zoon (geen testament, geen partner) laat 120.000,- na aan erfgenamen (ouders, gehuwd in gemeenschap van goederen en 1 broer en 1 zus). Erft ieder 30.000,- (delen door 4 personen) of de ouders samen 40.000,- en broer en zus ieder 40.000,- (delen door 3). Bij voorbaar dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer,

Indien een persoon zonder testament en kinderen en in ongehuwde staat overlijdt, dan wijst de wet ouders, broers en zussen aan als erfgenamen, in beginsel ieder voor een gelijk deel. Ouders hebben echter recht op minimaal een kwart. Dus indien er meer broers en zussen zijn (dan 2), dan worden de delen van de broers/zussen verminderd, zodat ieder van de ouders een kwart krijgen.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.