wanneer kindsdeel op te eisen
9 september 2007
Vraag nummer: 11280 (oude nummer: 9679)
Geachte heer, mevrouw,
Mijn moeder is getrouwd in gemeenschap van goederen met mijn stiefvader. Hij heeft 2 kinderen uit een vorig huwelijk, mijn moeder heeft zelf 2 kinderen. Mijn stiefvader heeft geen contact meer met zijn kinderen. Indien mijn stiefvader komt te overlijden kunnen zij dan direct aanspraak maken op hun kindsdeel? Hoeveel is dit dan en hoe wordt dat gemeten (goederen en geld op dat moment aanwezig)? Indien mijn moeder daarna komt te overlijden (en de kinderen krijgen bij mijn eerste vraag niets) kunnen zij dan aanspraak maken op hun kindsdeel wanneer mijnmoeder komt te overlijden en hoeveel is dit dan en hoe wordt dat gemeten (goederen en geld op dat moment aanwezig)? Ik zou graag een antwoord van u ontvangen. Met vriiendelijke groet, Barbara
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het antwoord op uw vraag is gelegen in de bepalingen van het testament van uw stiefvader en uw moeder. Is er geen testament, dan bepaalt de wet wat er gebeurt:
Bij eerst overlijden van uw stiefvader wordt uw moeder enig eigenaar en krijgen zijn kinderen een vordering op uw moeder. Bij haar overlijden daarna worden de vorderingen opeisbaar en gaat alles verder naar de kinderen van uw moeder.