Verantwoordelijkheid schulden bij onvindbare erfgenaam
9 maart 2012
Vraag nummer: 27720
Ik ben ruim 5 jaar zeer gelukkig getrouwd geweest (op huwelijkse voorwaarden) met mijn partner. In 2008 is zij helaas komen te overlijden.
Wij hebben destijds echter geen testament gemaakt. Omdat zij nog een zoon uit haar eerste huwelijk had, was volgens de notaris de zogenaamde wettelijke verdeling van toepassing. Vanwege de vele schulden ben ik toen halsoverkop uit Nederland vertrokken zonder mij ergens uit te schrijven. Ik begreep via via dat ik inmiddels de status 'vertrokken onbekend waarheen' bij de burgerlijke stand heb.
Hoe zit het nu (praktisch gezien) met het aflossen van de schulden? Alhoewel de zoon niets in handen kreeg, is hij nog steeds erfgenaam en aansprakelijk voor de schulden. Ik neem aan dat hij (praktisch gezien) het financiële risico draagt, nu ik (gelukkig) onvindbaar ben voor de schuldeisers en de zoon hierdoor de schuldeisers (praktisch gezien) niet naar mij kan verwijzen.
De zoon zal best ontzettend kwaad zijn en een detective willen inhuren om van mij zijn geld terug te krijgen dat hij aan de schuldeisers moet betalen. Ik heb overigens niet veel, dus mocht de betreffende zoon deze vraag toevallig lezen, dan weet hij alvast dat het waarschijnlijk in zijn geval beter is om het 'verlies' te slikken. Hij kan een dure detective inhuren om mij op te laten sporen. Ik heb echter niet zoveel geld. Van een kale kip kun je niet plukken. Dus maakt hij extra kosten die hij niet terug krijgt.
Antwoord:
Geachte heer,
De langstlevende is in beginsel, in eerste instantie en eigenlijk ook in laatste instantie aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap. De kinderen kunnen mogelijk worden aangesproken indien zij goederen uit de nalatenschap hebben ontvangen. De vordering wegens het kindsdeel kan uiteraard heel laag of zelf nihil zijn,indien de nalatenschap laag of nihil (of negatief) is.