Terug eisen van erfenis/gift
4 november 2003
Vraag nummer: 8128 (oude nummer: 3321)
Geachte Heer,
Het gaat over een heel rare situatie dus probeer ik het zo goed mogelijk uit te leggen. Mijn oma wou, als ze nog leefde, ons (de vier kleinkinderen en haar petekind) een kasbon niet op naam geven zodat mijn vader (haar zoon) het niet in handen zou krijgen omdat hij al drie jaar geen contact meer met haar had. Helaas is ze overleden voor ze het heeft kunnen overhandigen aan ons maar had het wel al in huis liggen en niet meer in de bank. Ook had ze geen testament opgesteld, omdat ze daar niet in geloofde, maar iedereen die iets zou krijgen was op de hoogte. Alles werd geregeld zoals zij dat gewild had, de crematie, de verdeling meubels, ziekenhuisbetalingen etc etc door twee van haar kleinkinderen en petekind. Normaal mocht haar zoon (mijn vader) niet op haar begrafenis zijn maar dat vonden we toch even te hard om dat niet mee te delen. Daar heeft hij dan ook vernomen dat wij allen een kasbon hadden gekregen. Nu meer dan een jaar na haar begrafenis wil hij dit allemaal terugvorderen omdat hij 'wettelijk' daar recht op heeft. Mijn vraag is nu waar staan wij nu ? En hebben wij genoegd, met onze eigen getuigenissen, zodat hij dat niet kan terugvorderen ?
Dank bij voorbaat,
Inge Van Driessche
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Uit uw vraag kan ik afleiden dan uw oma geen testament heeft gemaakt. Bij haar overlijden was dus de wettelijke erfopvolging van toepassing. De erfgenamen zijn dan: de langstlevende echtgenoot en de kinderen tezamen. Leefde uw opa niet meer, dan waren (en zijn) haar kinderen (waaronder uw vader) de erfgenamen.
Strikt genomen is alles wat geregeld is buiten medewerking van uw vader om, niet helemaal in orde. Als hij dus zaken terugvordert, dan heeft hij daartoe wel het recht. De hoogte van zijn erfdeel hangt overigens af van de hoeveelheid kinderen van uw oma.
Het is zeer spijtig dat uw oma geen testament wilde maken. Hiermee had een hoop onduidelijkheid mee voorkomen kunnen worden.