Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

kindsdeel en langstlevende

17 april 2006

Vraag nummer: 10285 (oude nummer: 7887)

Mijn broer is 18 maanden geleden overleden en heeft 2 zonen achter gelaten. Mijn vader is 10 maanden geleden overleden. Mijn moeder zegt dat zei de "universale" erfgenaam is en dat zodoende alles van haar is. De directe familie zijn de zonen van mijn broer, een dochter van het eerste huwelijk van mijn vader en ik. Mijn moeder wilde "zogenaamd" het huis waar ze woont aan mijn dochers "verkopen". En fin, ik zou graag willen weten of mijn half zus nu recht heeft om haar erfgedeelte te ontvangen, er is n.l. ook geld, wat is legitiem?
Bij voorbaar bedankt voor uw advies.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw vader geen testament had, dan zijn al zijn kinderen (eventueel kleinkinderen in de plaats van voor-overleden kinderen) tezamen met de echtgenote de erfgenamen, maar op grond van de wettelijke verdeling wordt de langstlevende echtgenote toch enig eigenaar. De erfdelen van de kinderen worden omgezet in zeer beperkt opeisbare vorderingen in geld.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.