Kindsdeel hertrouwen
2 april 2013
Vraag nummer: 34155
Geachte heer Van de Griend,
Mijn moeder is ruim 3 jaar geleden overleden en heeft 2 kinderen achter gelaten. Ze was getrouwd met mijn vader in gemeenschap van goederen op testament langstlevende. Ze zijn niet gescheiden.
Inmiddels is het huis van mijn vader en moeder verkocht en woont mijn vader bij zijn nieuwe vriendin (hij is hierbij ingetrokken). Mijn vader gaat binnenkort hertrouwen met zijn nieuwe vriendin.
Nu is mijn vraag:
Heb ik ook recht op een kindsdeel van het huis wat inmiddels verkocht is. Dus op het geld wat uit de verkoop komt?
Omdat mijn vader gaat hertrouwen weer met testament langstlevende en in gemeenschap van goederen. zouden we dit pas op kunnen eisen bij het overlijden van mijn vader en zijn nieuwe vriendin.
Nu bestaat er tegenwoordig wilsrecht.
Omdat mijn vader samenwoont met zijn nieuwe vrouw in het huis van zijn nieuwe vrouw. Kunnen mijn zus en ik dan onze wilsrecht plaatsen op het huis van zijn nieuwe vrouw?
Vast bedankt voor de antwoorden.
Met vriendelijke groet,
Antwoord:
Geachte heer,
Bij verkoop van het huis is doorgaans geen sprake van opeisbaarheid (tenzij het testament van moeder dat wel bepaalt). Bij hertrouwen zonder huwelijkse voorwaarden is er op basis van een testament wel meestal sprake van opeisbaarheid.
In een testament kunnen mogelijk de wettelijke wilsrechten zijn uitgesloten. Is dat niet zo, dan kan inderdaad bij aankondiging van hertrouwen sprake zijn van de mogelijkheid van uitoefening van de wilsrechten. In beginsel gaat het daarbij om goederen die behoorden tot de nalatenschap van moeder.
Het lijkt mij goed dat u toch langs een notaris gaat om verder uw licht op te steken.