Verwerpen van nalatenschap en kosten uitvaart
3 september 2003
Vraag nummer: 8003 (oude nummer: 3004)
In aansluiting op vraag 2789 heb ik een vraag over de mogelijke consequenties van handelingen bij een beoogde verwerping van een nalatenschap ivm schulden.
Via een begrafenisondernemer en een aantal personen uit onze omgeving horen wij herhaaldelijk dat het opdrachtgeven tot een begrafenis, het plaatsen van een rouwadvertentie met daarin kennisgeving van plaats en tijdstip van de begrafenis en zelfs het 'speechen' tijdens de ceremonie ertoe kan leiden dat ondanks een formele verwerping van de nalatenschap toch nog de plicht tot acceptatie van de nalatenschap ontstaat. Klopt dit?
Argument zou zijn dat al deze handelingen aantonen dat sprake is van een nauwe band met de overledene. Navraag bij onze advocaat leverde het beeld op dat geen sprake is van een risico, maar gezien de hardnekkigheid van de geruchten plaats ik hier toch deze vraag. Ik hoop dat u hier duidelijkheid over kunt geven. Het zou immers uiterst vervelend zijn wanneer mensen zich op basis van (onterechte) geruchten gedwongen voelen om in het openbaar geen uiting te geven van hun verdriet dat losstaat van het al dan niet verwerpen van de nalatenschap.
Alvast hartelijk dank voor uw reactie,
Met vriendelijke groet,
Roel Derckx
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Verwerping betekent dat je met terugwerkende kracht tot het moment van overlijden geacht wordt geen erfgenaam geweest te zijn. Ben je geen erfgenaam dan ben je ook niet aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap (zoals de kosten van de uitvaart).
Ik kan me echter voorstellen, dat de begrafenis ondernemer tracht om de kosten geincasseerd te krijgen van de opdrachtgever (dat hoeft niet altijd een erfgenaam te zijn). Begrafenisondernemers weten ook dat de afwikkeling van de nalatenschap doorgaans enig tijd duren en daarmee de betaling van de nota.
Het lijkt mij raadzaam om in de opdracht bevestiging aan de begrafenis ondernemer te kijken, wat hierover staat vermeld.