crematiekosten en verwerping
20 maart 2014
Vraag nummer: 37758
Goedemiddag,
ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden.
Mijn vader is in 2012 plotseling overleden.
Ons gezin bestaat uit 1 zoon en 2 dochters.
Ik ben de oudste zoon.
Toen onze vader overleed bleek dat hij geen uitvaartverzekering had.
wij hebben als kinderen gezamenlijk naar de inkomsten van mijn vader gekeken en besloten met ons 3 een uitvaart te regelen binnen de grens van het bedrag wat op de rekening van mijn vader aanwezig was.
De toenmalige werkgever van mijn vader had vernomen dat mijn vader niet verzekerd was en heeft een eenmalige bijzondere uitkering gedaan van 1500 euro.
Bij de uitvaarondernemer die een clausule had opgesteld heb ik en mijn beide zusjes getekend voor het opdracht geven van de crematie.
wij hebben toen mondeling afgesproken dat de crematie betaald zou worden van het geld wat op de rekening van mijn vader stond.
Nadat wij er achter kwamen dat mijn vader veel schulden had heb ik en mijn jongste zusje besloten de erfenis te verwerpen bij de notaris.
mijn middelste zusje daar in tegen, heeft besloten te aanvaarden en alle schulden op zich te nemen.
Nu zit ik met het volgende.
De uitvaart rekening is betaald.
Mijn zusje die de erfenis heeft aanvaart heeft nou contact met mij opgenomen.
ze wil de helft van het bedrag van de uitvaart nog van mij , omdat ze financieel in de problemen zit
ze geeft aan dat ik wettelijk verplicht ben de helft te betalen.
zij heeft van het geld wat op de rekening van mijn vader stond eerst de schulden betaald en heeft het geld voor de uitvaart moeten lenen bij iemand anders.
NU dreigt ze een rechtzaak te beginnen en beschuldigd mij en mijn jongste zusje van meineed omdat wij spullen zoals fotos en spullen die niet van waarde zijn van mijn vader van haar hebben gekregen.
Naar mijn mening hadden wij een mondelinge afspraak en is het haar probleem dat ze het zo heeft gedaan. De rekening is tenslotte betaald.
Kan ze hier een zaak voor maken of sta ik in mijn recht
mvg,
Anoniem
Antwoord:
Geachte heer,
Vanaf deze plaats kan ik daar moeilijk over oordelen. Degene die de opdracht geeft voor de uitvaart, zal in eerste instantie ook worden aangesproken door de uitvaartondernemer. Zijn er drie personen die de opdracht hebben gegeven, zullen die in eerste instantie ook worden aangesproken.
Voorzover die persoon of personen niet gehouden was (waren) deze kosten te voldoen, zou er weer verhaal mogelijk kunnen zijn op de nalatenschap/de erfgenamen.
Overigens zijn er ook gevallen mogelijk (met name indien de gemeente de uitvaart heeft verzorgd) dat je hoewel je hebt verworpen, toch aansprakelijk gesteld kan worden voor de kosten van de uitvaart.
Misschien goed om eens langs het juridisch loket of een notaris te gaan voor nadere informatie en advies.