begrafenisrekening
20 december 2016
Vraag nummer: 48686
Geachte meneer van de Griend,
Mijn broer is overleden, een familielid heeft opdracht gegeven en getekend voor de begrafenis.
Van de erven ,de oudste dochter daarvan heeft bewindvoering. De mening van bewindvoering is dat degene die opdracht gegeven heeft tot begraven en getekend heeft moet betalen. Nu wordt naaste verder familie er ook buiten gehouden. Behandeld notaris heeft de begrafenisrekening gekregen maar weet nog niet of hij de nalatensxhap gaat afwikkelen. Het kan dus ook via die bewindvoering gaan. Duidelijk is dat we niet te weten gaan krijgen wie de nalatenschap verder afwikkelt en waar het naar toe gaat. De rekening wordt gewoon genegeerd omdat de erven niet getekend hebben. Hoe kan de naaste familie er voor zorgen dat de begrafenisrekening wordt meegenomen in de nalatenschapafwikkeling? Of is het helaas zo dat eerst de rekening moet worden betaald en dan aan de erven moet worden gevraagd een bijdrage te doen?
Advocaat heeft de erven al een brief geschreven en op de Wet van lijkbezorging gewezen,maar bewindvoering blijft zeggen wie getekend heeft moet de rekening betalen. De erven zijn meerderjarig. Hoe zorg je er voor dat de rekening toch wordt meegenomen in de erfenis berekening?
Mvg
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Indien er al een notaris en een advocaat bij betrokken is, lijkt het me raadzaam dat ik me niet ook in één en ander meng. Toch wat algemene opmerkingen: degene die de opdracht geeft kan inderdaad door de begrafenisondernemer gehouden zijn de nota de betalen. Indien dat gebeurt, dan ontstaat er een vordering van degene die de nota heeft betaald op de nalatenschap. De kosten van uitvaart horen namelijk over het algemeen tot de schulden van de nalatenschap. Wellicht zal beneficiair worden aanvaard en dan is de wettelijke vereffening van toepassing.