Welk gevolg heeft een langstlevende testament?
4 januari 2017
Vraag nummer: 48853
stel vader is een aantal jaren overleden zo wel de echtgenote zoon en dochter hebben op het onroerend goed het kan hebben recht op hun deel er word niks verkocht dus de kinderen krijgen nog niets van de erfenis van vader de echtgenote blijft wonen (vruchtgebruik)wat als later de echtgenote de dochter zo onterven in een testament
hoe geschied de verdeling dan er van uit gaan dat de waarde van het onroerend goed nu 400000 € waard zo zijn
en moet de dochter bij niet akkoord het onroerend goed zo maar verkopen zo dat de zoon het onroerend voor hem kan hebben
dank u wel mark
Antwoord:
Geachte heer,
In inhoud van het testament van vader is van belang. Heeft de langstlevende op grond van dat testament alleen maar vruchtgebruik gekregen, dan zijn de kinderen waarschijnlijk mede-eigenaar worden, maar kunnen daar nog niets mee in verband met het vruchtgebruik. Of de langstlevende het onroerend goed zonder kinderen kan verkopen hangt af van de vruchtgebruik bepalingen. Onterving door moeder maakt dan wat het erfdeel in de nalatenschap van vader betreft niet zoveel uit omdat betreffend kind dan al mede-eigenaar is.
Is het een testament dat aansluit bij de wettelijke verdeling, dan is de langstlevende enig eigenaar geworden en hebben de kinderen een zeer beperkt opeisbare vordering op de langstlevende. De langstlevende kan dan zonder medewerking van de kinderen verkopen.
Bij dit soort testament zou onterving mogelijk wel uitmaken omdat door betreffend kind dan mogelijk geen goederen worden verkregen maar alleen aanspraken in geld resteren.
Om meer informatie te krijgen gaat u gewoon even langs een notaris en neemt dan betreffend testament mee.