wat is het verschil tussen een legataris en een erfgenaam?
25 oktober 2021
Vraag nummer: 63789
Goedemiddag,
mijn schoonzus is sinds 2 jaar weduwe. De (kleine) hypothecaire lening stond op naam van mijn overleden zwager. Nu moet deze lening feitelijk oo naam van mijn schoonzus gezet worden. In het testament van mijn zwager (ik wil u dat op verzoek graag mailen) staat, dat mijn schoonzus de enige erfgenaam is. De bank (Lloyd) wil nu dat er eerst een akte afgifte legaat wordt gestuurd,. Deze moet dan natuurlijk door een notaris (met wellicht veel kosten!) opgemaakt worden. Is dit een juiste veronderstelling?
Graag hoor ik hierop van u een reactie in de vorm van een antwoord en/of advies. Ik dank u daarbij voor uw medewerking en verblijf in afwachting,
met vriendelijke groeten,
L.F. Huisman
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Indien in een testament een legaat is opgenomen, dan 'krijgt' de legataris als het ware betreffend in het testament genoemde goed uit de nalatenschap of een geldbedrag oid. Een legaat is een schuld van de nalatenschap die dus moet worden afgegeven door de erfgenaam/erfgenamen. Wat na betaling van alle schulden overblijft is dan van de erfgenamen.
Indien in een testament alleen maar een erfgenaam is aangewezen en geen legaat opgenomen, dan is er dus geen sprake van afgifte van een legaat maar het opstellen van een verklaring van erfrecht.