testament
6 december 2003
Vraag nummer: 8228 (oude nummer: 3542)
geachte heer/mevrouw
mijn moeder is nu een jaar geleden overleden en ik heb mijn deel nog niet opgeeist van de ervenis .
mijn moeder heeft een auto die ik op naam heb staan omdat mijn vader geen rijbewijs heeft . nu ik in de wetelijke schuld sanering zit word deze waarschijnlijk af genomen ( opgeeist ).
ik kom er ook nu er achter dat mijn vaders broers en zussen in zijn testament worden vermeld .
ze krijgen de helft van zijn eigen dom .
en ze houden mij voor dat ik zijn zoon niet ben en hij antwoord mij dat ik dit wel ben .
hier uit blijkt hoe zijn broers en zusters zijn ,terwijl hij van zijn eiger ouders niks heeft gehad alleen een paar oude afgedankte schoenen .
de rest hebben zij gehad en behouden wat waarde had was al op dat moment verdeeld.
mijn vraag is :wat kan ik hier nu aan doen om mijn recht te behouden als rechtmatige ervgenaam
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,Punt een: het is niet gek om vaak met de dood bezig te zijn. Dat zijn veel mensen, alleen vertellen ze het niet zo vaak op verjaardagsfeestjes. Of het goed is om een testament te maken, weet ik niet. Als u zich zorgen maakt over wat er na uw dood gebeurt, of wanneer u specifieke wensen hebt omtrent uw begrafenis of crematie, dan is het verstandig om het nodige op papier te zetten. U zou een testament kunnen laten maken. Dat doet de notaris. Een testament is echter vooral van belang als u 'belangrijke' zaken moet regelen, zoals wat er met een eigen huis moet gebeuren of wat u wilt inzake de voogdij van kinderen. Als u alleen wilt vastleggen hoe uw uitvaart moet verlopen en als u wat persoonlijke dingen voor bepaalde mensen bestemt (ring, uw cd-verzameling etc.; zaken die niet verschrikkelijk waardevol zijn maar wel veel gevoelswaarde hebben) kunt u waarschijnlijk met een codicil volstaan.Over de verschillen tussen een testament en een codicil (en voor jongeren tussen 16 en 18 jaar de verklaring als bedoeld in de Wet op de lijkbezorging) heb ik al eens eerder uitleg gegeven op deze site. Ik verwijs o.a. naar het antwoord op 'Wilbeschikking' van 7 augustus 1997, de 'Laatste wil' van 8 mei 1998 en 'Keuzemogelijkheid' van 29 februari 2000.U kunt deze en andere antwoorden (en vragen) ook vinden door gebruik te maken van de zoekmachine van deze site. U kijkt links in de kolom naast dit frame, onderaan, bij ZOEKEN. U klikt dat aan en u vult wat steekwoorden zoals 'testament' en 'codicil' in en u vindt een aantal antwoorden.
W. van der Putten