testament
22 mei 2020
Vraag nummer: 60820
Goedendag,
Ik heb een paar vragen aan u. Ik regel de erfenis van een overleden oom. Hij is altijd ongehuwd geweest en zijn broers en zussen zijn allemaal overleden. Gelukkig heeft hij een testament en daarin staat dat al zijn neven en nichten ieder voor een gelijk deel erfgenaam zijn. Nu is één neef jaren geleden overleden gaat dan zijn erfdeel in dit geval naar zijn beide kinderen.
Een ander neef vroeg mij het volgende. Ik heb geen kinderen maar ben wel getrouwd , stel dat ik overlijd tussen het invullen van het aangifteformulier van de erfbelasting wat ik binnen enkele dagen ga doen en het uiteindelijke afronden van de erfenis. Gaat dan zijn deel in dit geval naar zijn vrouw . Nog een andere gelijksoortige vraag. Ook weer een vraag van een neef die erfgenaam is, maar ongehuwd en indien hij tussendoor overlijdt wat gebeurt er dan met zijn erfenis.
Ik hoop dat u mij deze vragen kunt beantwoorden dan kan ik het aangifteformulier gaan insturen. Heel hartelijk dank voor uw medewerking.
Groeten,
Peter Verhagen.
Antwoord:
Geachte heer,
Of de kinderen van een eerder overleden erfgenaam in die plaats erven hangt af van de inhoud van het testament. Is plaatsvervulling van toepassing verklaard? Dan geldt het doorgaans wel. Is dat niet het geval, dan zal waarschijnlijk betreffend deel aanwassen bij de andere erfgenamen.
Indien een persoon heeft geerfd en daarna overlijdt, dan behoort diens erfdeel tot diens nalatenschap en komt toe aan betreffende erfgenamen/afgenaam. Wie dat zijn, kan ik niet beoordelen.