Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opeisen legitieme portie door ex-vrouw

9 juli 2003

Vraag nummer: 7937 (oude nummer: 2812)

Mijn in 2002 overleden broer benoemde mij bij testament tot bewindvoerder over zijn (miljoenen) nalatenschap. Zijn jonge kinderen van 7 en 9 zijn zijn enige erfgenamen. Mijn broer was vier jaar gescheiden. De kinderen wonen bij zijn ex-vrouw. Enige tijd geleden heeft de ex-vrouw (als gezaghebbende ouder) beroep op de legitieme gedaan. De kantonrechter in Tilburg heeft dit verzoek op 7 april gehonoreerd.
Ik vind deze beslissing zeer onterecht en zeer onjuist. In mijn ogen is mijn broers ex-vrouw de laatste die ook maar enig zeggenschap over zijn nalatenschap zou moeten hebben. Mijn broer wilde juist door zijn testament voorkomen dat zijn ex als voogd het bewind zou gaan voeren over de erfenis van de kinderen. Bovendien zijn haar eigen financiele belangen groot en is zij - excuseer mij de beschuldiging - van het inhalige type. Dat de kantonrechter daar in tuinde vind ik onbegrijpelijk. Bovendien: de nalatenschap dreigt nu opgedeeld te raken in 2/3 (legitieme) en 1/3 (nog onder bewind). Dit vind ik niet in het belang van de kinderen en niet in het belang van de nalatenschap.
Verder: door het toekennen van de legitiemen mogen ze op hun achttiende al over een miljoenenvermogen beschikken. Dit vind ik ook niet in hun belang; ze zijn dan nog veel te jong om verstandig met zoveel geld om
te gaan. Mijn broer zelf zei altijd: ‘ze moeten eerst zelf iets presteren’. Wat de kantonrechter besloot, vind ik onjuist,
onrechtvaardig en bovendien respectloos. Heeft mijn broers laatste wil dan geen geen enkele betekenis? Dat heeft hij toch niet voor niets zo allemaal gewild? Kan ik nog iets veranderen aan de mening van de kantonrechter/ Welke insteek kan ik daar het beste voor kiezen?

Antwoord:

Geachte mevrouw Van Nunen,

Ik vrees dat ik u toch behoorlijk moet teleurstellen. De nalatenschap is onder het oude erfrecht opengevallen. Oud recht is dan van toepassing. Onder oud recht waren de rechten van de kinderen op grond van de legitieme portie veel sterker dan onder het huidig recht. Er is dus niet zoveel aan te doen.

Mijns inziens staat er wel beroep open tegen een beslissing van de Kantonrechter. Dit wordt doorgaans ook vermeld op de beslissing zelf. Inhoeverre dat kan dan wel nog kan (gezien het verloop van de tijd) is mij niet bekend. Ik raad u dus aan om na te vragen of beroep nog mogelijk is.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder