Opeisen kindsdeel na overlijden
21 augustus 2003
Vraag nummer: 7984 (oude nummer: 2948)
Beste meneer/mevrouw,
Mijn vader is 8 jaar geleden overleden en had een testament op de langstlevende op laten maken voor zijn vrouw ( niet mijn moeder) naast haar ben ik zijn enige erfgenaam. en hij was op huwelijksvoorwaarden getrouwd ( ik weet niet of dit van belang is).
Hij liet een jachthavenbedrijf achter.
Nu, na 8 jaar, wil zij het bedrijf verkopen, en ons contact is eigenlijk al snel na het overlijden van mijn vader verbroken. Zij heeft mij ook nooit in die 8 jaar enig inzicht gegeven over de inkomsten van het bedrijf, noch enige winstuitkering of zoiets dergelijks.Mij is indertijd verteld dat ik bij verkoop van het bedrijf recht zou hebben op de helft van de opbrengst, helaas kan ik dit niet terugvinden in het testament. Tevens kan ik nog vermelden dat mijn "stiefmoeder" maar 12 jaar ouder is dan ik.
Indertijd gaf de notaris aan dat dit van belang is bij een eventuele aanvechting van het testament.
Kunt u mij vertellen wat mijn rechten zijn, nu de zaak verkocht gaat worden ?
In afwachting van uw antwoord, met vr. gr
A.C.Linnenbank
Antwoord:
Geachte mevrouw Linnenbank,
In de volksmond wordt het langstlevende testament wel voor 2 soorten testamenten gebruikt: vruchtgebruik voor uw stiefmoeder of vol eigendom voor uw stiefmoeder. Welke van de twee het is maakt in effect nogal wat uit.
Bij vruchtgebruik heeft en houdt u nog grip op goederen. U bent bloot-eigenaar. Bij vol eigendom heeft u eigenlijk alleen een vordering in geld op uw stiefmoeder. Het testament bepaalt wanneer deze vordering opeisbaar is.
Heeft u slechts een vordering in geld, dan heeft u dus over het algemeen geen rechten bij verkoop. Bij vruchtgebruik kan dat mogelijk anders zijn.
Ik raad u dus aan contact op te nemen met uw notaris en hem/haar te vragen wat het testament van uw vader precies inhoudt. Aan de hand daarvan kunt u ook bepalen of u enige rechten heeft bij verkoop.