Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

legaat splitsen

16 oktober 2016

Vraag nummer: 47782

Mijn vrouw is 2 maanden terug overleden. in haar testament staat dat zij een legaat nalaat aan kleinkinderen ten laste van echtgenoot (executeur met zelfstandige bevoegdheid zichzelf over te bedelen). kinderen krijgen het saldo.
De hoogte van dit legaat is € 20148 opeisbaar na overlijden echtgenoot(ik dus).
vraag : mag ik bij voorbeeld een deel direct uitkeren aan mijn kl.kinderen en de rest na mijn overlijden opeisbaar laten zijn?
mijn kl.kinderen( allen volwassen) hebben daar geen bezwaar tegen, maar hoe zit dit met erfbelasting?
mvg wim eugster

Antwoord:

Geachte heer,

Het lijkt mij van harte aan te bevelen uw vragen te stellen aan de notaris die het testament heeft opgesteld. Ik mag aannemen dat de legaten aan de kleinkinderen zijn bedoeld binnen de vrijstelling erfbelasting voor kleinkinderen te laten vallen. Indien wel erfbelasting is verschuldigd is dat direct bij overlijden, dus niet pas bij uitkering (in beginsel volgens uw vraag bij overlijden van de langstlevende).

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder