Auto
24 mei 2003
Vraag nummer: 7908 (oude nummer: 2702)
in 50er jaren kennis opgedaan aan man. hiermee bevriend geraakt.Man dankt af peugeot 203 cabrio 1955. Geeft auto aan mij (waarde ca. FL.900 in 1961. Auto op mijn naam in 1961. Niet getrouwd, alleen bevriend.Bedoeling auto opknappen en hiermee later gaan rijden. Auto blijft tijdje in eigen stalling staan. man huurt woonruimte en auto verhuisd samen met mij naar nieuwe ruimte. in 1961 tevens schenkingsactie door notaris opgemaakt. man overlijdt in 1996. Toen man ziek werd zijn wij op huwelijkse voorwaarden getrouwd. auto nog steeds van mij. man had auto ook aan buurman kunnen geven in 1961.
Testament beschrijft uitdrukkelijk dat auto van mij is. Nu claimt dochter man een deel van de waarde van de auto. Ik denk omdat zij van mening is dat de auto aan de nalatenschap onttrokken is. Sinds 1961 op mijn naam!
Kan zij recht doen gelden? Ik was destijds op geen enkele manier aan mijn latere man gebonden. Ik had de auto zelfs gewoon kunnen verkopen.
De waarde wordt nu geschat op ca 15000.
Kentekenbewijs staat sinds 1961 op mijn naam.
Graag een berichtje want de opbrengst van de auto zal ik hard nodig hebben voor onderhoud aan het pand
met vriendelijke groeten p.mensch
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Slechts indien de schenking of het legaat in het testament van de auto de nalatenschap van mijnheer zodanig drukt, dat de dochter van mijnheer daardoor tekortkomt op haar minimale gegarandeerde erfdeel (legitieme portie) zou zij de schenking kunnen inkorten.
Uiteraard speelt de waarde en de waardeontwikkeling een belangrijke rol. Mij lijkt dat, indien u voor de restauratie heeft gezorgd, de waardestijging aan uw kant blijft en dat er weinig van de claim van de dochter van mijnheer overblijft. Enige absolute uitspraak kan ik niet doen omdat ik niet beschik over alle informatie.