Afwijken van testament ivm successie
6 december 2006
Vraag nummer: 10714 (oude nummer: 8598)
Geachte mevrouw/mijnheer,
Mijn vader is onlangs plots op 62 jarige leeftijd overleden. Hij had indertijd samen met mijn moeder een langs levende testament laten opmaken. Daarin is o.a. vastgelegd dat eventuele successie rechten, te betalen door de kinderen, voor rekening van mijn moeder komen. Het voornaamste vermogen is namelijk een modale woning vrij van hypotheek.
Nu vind wij, mijn broer en ik die na mijn moeder de enige erfgenamen zijn, het een beetje onzin dat mijn moeder belasting moet betalen over iets waarvan wij vinden dat het haar toebehoort te komen. Nu overwegen wij om onze aanspraak op de erfenis te verkleinen van ons kindsdeel naar het wettelijke deel. Of om zelfs de erfenis te verwerpen. Om zo de belasting die mijn moeder moet betalen te verlagen. Daarbij is mijn moeder nog relatief jong en kan het geld dus nog goed besteden aan een goede oude dag en voor wat over blijft kunnen we een gok nemen op het feit dat men de successierechten in de toekomst wil verlagen.
Maar nu heb ik gehoord dat dit alles niet uitmaakt, omdat de ficus successierechten heft op basis van de verdeling zoals die in het testament is gegeven (in het testament worden geen alternatieve opties zoals verwerpen of iets dergelijks genoemd).
Klopt het, dat wij dus de hoogte van de verschuldigde successierechten die mijn moeder moet betalen niet kunnen beïnvloeden?
groeten,
Karen
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dat klopt. Successierechten worden niet verminderd door verwerping. Misschien kan u door middel van vaststelling van de rente op de vorderingen nog wat invloed uitoefenen op de successiebelasting. Raadpleeg uw notaris!