advies over erfrecht
12 juli 2016
Vraag nummer: 46788
Mijn vader is in 2013 overleden en heeft in zijn testament zijn vriendin als erfgename benoemd tevens executeur en mij als verwachter benoemd.
Nu zegt haar financiële adviseur dat ik mijn legitieme portie moet aanvragen omdat ik zo gezegd geen recht heb op de helft van het huis als die verkocht zou moeten worden als zij zelf komt te overlijden. Zij heeft zelf namelijk 3 kinderen van een vorige relatie. Haar financiële adviseur zegt dat het komt doordat ze een samenlevingscontract hadden. Maar telt het testament dan niet meer? De laatste wens van wijlen mijn vader? Mijn broer is door mijn vader onterft maar heeft wel de legitieme portie aangevraagd naar waarde van het huis. Heb ik nu een advocaat nodig?
Hopelijk kunt u mijn vragen beantwoorden. Bij voorbaat dank. Met vriendelijke groet, Yvonne Overweg.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Deze site leent zich niet voor concreet advies over een nalatenschap, daarvoor verwijs ik u naar een notaris bij uw in de buurt.
In het algemeen betekent indien u verwachter bent, dat u erfgenaam bent onder de opschortende voorwaarde van overlijden van de (eerste) erfgenaam/vriendin. Indien tot de nalatenschap een huis behoort en het huis is bij overlijden van de bezwaarde (de vriendin?) nog aanwezig, dan komt dat huis ten goede aan de verwachter. Met deze zogenoemde treetrapsmaking wordt dus over het graf van de erfgenaam geregeerd. De inhoud van het testament is daarbij heel belangrijk, dus vandaar mijn advies om langs een notaris te gaan voor nadere info.