Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wilsrechten en andere vragen

18 december 2003

Vraag nummer: 8265 (oude nummer: 3614)

Hallo,

Mijn vader is in maart dit jaar overleden (2003) en was 9 maanden hertrouwd (huwelijkse voorwaarden). Ze hadden een langstlevende testament met boedelverdeling. Mijn broer en ik hebben een vordering van 99% op haar. Zij heeft recht op 1%. We weten dat we in principe alleen een geldvordering op haar hebben, mits zich een bepaalde situatie voordoet namelijk: Indien ze hertrouwt, indien ze met een levensgezel een gemeenschappelijke huishouding voert, Indien ze het vrije beheer over het vermogen verliest, Indien ze bijstand gaat aanvragen, Indien ze opgenomen wordt in een bejaardenoord. Dit alles is niet van toepassing als ze voldoende zekerheid kan stellen. Ze werkt momenteel 12 uur per week en heeft geen bijstand of een andere aanvulling (zover we weten). Omdat je van zo'n maandloon nooit rond kan komen vertrouwen we het niet helemaal. Kun je dan voldoende zekerheid stellen, mocht zich een situatie voordoen?

Maar nu is het zo dat er nog persoonlijke bezittingen van ons in mijn vaders huis staan zoals, baby-en kinderfoto's/dia's, een klok die mijn broer van oma heeft geerfd, een videoband met jeugdherinneringen en een doos met tekeningen en andere schoolspullen. Ze heeft gedreigd met het weggooien van deze spullen en heeft elk contact met ons verbroken (plots na zijn overlijden!). We hebben haar een nette brief geschreven en om deze spullen gevraagd, waarop ze niet heeft gereageerd. Ook hebben we een tweede brief gestuurd, aangetekend en met ontvangstbevestiging. Deze heeft ze wel aangenomen maar ook nu reageert ze niet. In het testament staat nadrukkelijk dat alles in onderling overleg moet gebeuren. Dit is van haar kant dus niet het geval. Is het mogelijk om deze spullen in ons bezit te krijgen? En wat als blijkt dat ze inderdaad alles heeft weggegooid of ontkent dat die spullen er zijn? En wat kunnen we met onze wilsrechten? Is het (bijvoorbeeld) mogelijk om het huis van mijn vader veilig te stellen? Ik begrijp dat ze er dan wel mag blijven wonen en dat maakt ons ook niet zoveel uit, als ze het maar niet gaat verkopen. We zijn in dit huis opgegroeid en heeft veel emotionele waarde voor ons. De eindconclusie: Komt ze het testament eigenlijk wel na? Wat als het niet klopt wat ze doet? Hoe komen wij er ooit achter dat zich een van de situaties heeft voorgedaan, ze wil ons immers nooit meer zien. Alvast bedankt voor uw reactie!

Groetjes,
Broer en zus

Antwoord:

Geachte heer en mevrouw,

Tja, wat zal ik zeggen. Ik ken de tekst van het testament natuurlijk niet, maar heb wel zo'n vermoeden. De gevallen van opeisbaarheid staan in het testament omschreven. Ook staat daarin waarin de opeisbaarheid mogelijk voorkomen kan worden door zekerheidstelling.

Ik mag echter aannemen, dat dat allemaal nog niet speelt. U vader is nog zo kort geleden overleden.

De wilsrechten spelen alleen in het wettelijk erfrecht, dus niet in een langstlevende testament, tenzij ze van toepassing zijn verklaard.

U begrijpt, echt goed nieuws heb ik niet voor u, wel voor de echtgenoot van uw vader. Als de vordering tussentijds niet opeisbaar is en mevrouw het vermogen nodig heeft voor haar verzorging, dan kon het voor u wel eens lastig worden.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.