Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat zijn mijn rechten als kind?

3 december 2018

Vraag nummer: 56837

Mijn moeder heeft 3 jaar na het overlijden van mijn vader (in gemeenschap van goederen getrouwd, testament opgemaakt in 1997) besloten mijn broer, zijn kinderen en mijzelf uit te sluiten van haar deel van de erfenis en dat ten bate van mijn kinderen te laten toe te komen. Volgens mij heb ik sowieso recht op mijn 1/6 deel (!/6 mijn broer en 4/6 mijn moeder als vruchtgebruik van de eigen woning van mijn ouders) Mijn ouders waren al 5 jaar gescheiden van woning en bed. Nu heeft mijn moeder een nieuw testament op laten maken waar ze mij, mijn broer en mijn neef en nicht in uitsluit en alles doet toekomen aan mijn kinderen. Dit vind ik niet erg, mijn dochter is 24, universitaire studie apotheek en laborante, al 7 jaar uit huis en ik hoop dan zeer dat ze een eigen zaak opzet en mijn zoon, waarvan het geld tot op zijn 21e jaar wordt vastgezet en waarvan ik hoop dat hij ook een universitaire studie gaat doen, waardoor ze een goed toekomst mee kunnen opstarten. Maar waar zijn mijn rechten en plichten in deze zaak? Hun vader is al 20 jaren aan de cocaïne verslaafd en ik ben bang dat hij hier misbruik van gaat maken.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien u bent uitgesloten als erfgenaam, dan hebt u in beginsel ook geen verplichtingen in de nalatenschap. Wel zal mogelijk het erfdeel in verband met het overlijden van uw vader opeisbaar worden. Strikt genomen houdt u wel uw recht op de legitieme aanspraak.

Met 18 jaar zijn kinderen meerderjarig, dus is er geen directe greep/beheer van ouders over het vermogens van kinderen.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.