Wat kan ik doen aan een testament van moeder?
11 juli 2017
Vraag nummer: 51291
Mijn moeder, 75 jaar heeft 9 jaar geleden een cva gehad. Sinds die tijd is ze hulpbehoevend maar werd goed verzorgd door de thuiszorg. Vorig jaar is mijn oudste broer bij haar in getrokken ivm geen inkomen. Hij zorgt nu voor haar dus de thuiszorg kon terug gebracht worden van 4 naar 2 zorgmomenten per dag. Daarna veranderde er veel. Haar testament is 3x veranderd in een jaar tijd, allemaal ten voordele van mijn broer en er verdwijnt veel geld naar zijn rekening. Melding bij het steunpunt over financiele uitbuiting oudere leverde niets op. Ik ben in het bezit van haar laatste testament: mijn broer is 75% erfgenaam en ik voor 25%. Volgens mij is dit hetzelfde als onterven (helft van het kindsdeel). Wat kan ik straks, als mijn moeder overlihdt, het beste doen? Mijn broer heeft in het verleden diverse schenkingen gehad die volgens haar testament niet ingebracht hoeven te worden
Alvast bedankt voor het antwoord
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Na overlijden valt pas vast te stellen wat het laatst geldende testament is, maar uiteraard dient uw moeder uit vrije wil haar wensen vast te leggen. Als het goed is, ziet de notaris daar op.
Na overlijden zou u kunnen onderzoeken of het zin heeft om eventueel aanspraak te maken op uw legitieme portie, vanwege de gedane schenkingen. Tijdens leven is het zaak om ervoor te zorgen dat geen misbruik wordt gemaakt van afhankelijke positie van uw moeder.