Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

wat erft de nieuwe echtgenote

21 september 2014

Vraag nummer: 39936

Kinderen van weduwnaar hebben kindsdeelvorderingen lopen van bv.in totaal 300.000 euro. De weduwnaar hertrouwt in gemeenschap van goederen. Zijn totale bezit incl. erfenis van zijn vorige vrouw is nog maar 300.000 euro. Wat erft zijn nieuwe vrouw dan? Gaat het bezit dan volledig naar de vordering die zijn kinderen op hem hebben. Of is 150.000 in ieder geval van zijn nieuwe vrouw (dan weduwe) en hebben zijn kinderen alleen nog de mogelijkheid om die andere 150.000 euro te verdelen?
Graag hoor ik van u

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Mogelijk staat in het testament van de overladen moeder, dat de kindsdelen opeisbaar zijn bij hertrouwen in gemeenschap van goederen, maar dat terzijde.
Indien geen afwijkend testament is gemaakt door de langstlevende, dan zal bij diens overlijden weer de wettelijke verdeling van toepassing zijn, op grond waarvan de langstlevende stiefouder enig eigenaar wordt en de kinderen wederom een vordering krijgen. De kindsdelen ivm met het overlijden van moeder zijn dan wel opeisbaar (indien nog niet eerder betaald). Daarnaast spelen voor de kinderen mogelijk de zogenoemde wilsrechten.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.