Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

verwerpen erfenis

14 juli 2009

Vraag nummer: 12811 (oude nummer: 13427)

Geachte deskundige;
Mijn moeder overleeft mijn vader al ruim 25 jaar; en heeft in 'n langslevende beding de kindsdelen in beheer.
Intussen zijn die kindsdelen door moeder praktisch opgebruikt; waarbij aangetekend moet worden dat een paar broers ten eigen bate daaraan hebben meegewerkt.
Ik wil dan ook afstand doen van de ontstane onduidelijke kosten/baten-combinatie van de toekomstige erfenis.
Vraag: welke procedure moet ik doorlopen om mijn erfenis te verwerpen, zodat ik naast 'niets-te-krijgen' ook 'niets-hoef-bij-te-dragen' aan de erfenis-afwikkeling?
groet & dank,
ir .A.F. van Dijk
Leiderdorp

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Dat is op dit moment niet mogelijk, pas bij overlijden van uw moeder. Uw rechten in verband met het overlijden van uw vader zijn al ontstaan, dus daarvan kan naar ik aanneem geen afstand van worden gedaan (althans niet meer door verwerping).
U kunt uw moeder vragen een testament te maken waarin u én (eventueel) uw kinderen worden onterfd. Gebeurt dat niet dan kunt u pas verwerpen na overlijden van uw moeder. Dan schuift uw deel overigens naar uw kinderen, dus voordat u een keuze maakt (tzt) wel eerst graag even goed overleggen met een notaris.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.