Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

uitsluitings clausule

4 september 2013

Vraag nummer: 35499

in 2007 heb ik via mijn moeder die in gemeenschap van goederen was getrouwd met mijn stiefvader de helft van een agrarisch bedrijf gerftd zonder vruchtgebruik. Mijn man is hier al 20 jr werkzaam zonder vergoeding.
Nu blijkt dat misschien in 1975 door de moeder van mijn stiefvader een uitsluitingsclausule is opgesteld toen hij het bedrijf erfde en hij alleen eigenaar is.
Moet ik nu alles zomaar "teruggeven". En hoe zit dit met de belasting er is toen veel sucsessie betaald.?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De bedoeling van de zogenoemde uitsluitingsclausule is doorgaans vrij eenvoudig en helder, de uitwerking daarvan in de praktijk, kan weer een heel ander verhaal zijn. Op zich is het denkbaar dat de uitsluitingsclausule tot effect heeft dat bepaalde goederen die zijn aangeschaft met vermogen waarop betreffende uitsluitingsclausule zat, tevens buiten de gemeenschap van goederen vallen.
Indien op betreffende goederen zelf al de uitsluitingsclausule zat, dan zal het wat eenvoudiger vast te stellen zijn.
Of daar sprake van is zal, voordat je aan de andere vragen toekomt, eerst met zekerheid moeten worden vastgesteld al dan niet in combinatie met een vaststellingsovereenkomst. Ik raad u van harte aan in deze kwestie u goed te laten informeren door een specialist (notaris of advocaat) op dit gebied.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.