Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

uitbetaling erfenis

22 maart 2010

Vraag nummer: 13722 (oude nummer: 15539)

Geachte,

Mijn vader is zo'n 15 jaar geleden overleden en in zijn testament stond dat wij allen, 4 kinderen uit 1e huwelijk en zijn 2e vrouw (geen kinderen), recht hadden op 1/5 deel, waarvan 2e vrouw vruchtgebruik had en zij een schuld aan ons had met rente. Nu is zij bijna een jaar geleden overleden en wil de notaris eerst al haar erfgenamen, neven en nichten opsporen en deze moeten eerst allemaal hebben getekend, terwijl er praktisch niets voor haar erfgenamen overblijft, hiervan hebben er 2 van de 15 getekend.
Hoe lang moeten wij wel niet op dat geld wachten.
Het voelt aan als de wereld op zijn kop, moet niet eerst de schuld aan de 4 kinderen betaald gaan worden of gaat al het geld op deze manier van werken volledig verdampen, zodat er straks niets meer over is.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Als door het testament van uw vader de kinderen een vordering hebben gekregen op de langstlevende (dus geen sprake van vruchtgebruik).
De vordering is doorgaans inderdaad opeisbaar bij overlijden van de langstlevende en moet dan inderdaad opgeist worden bij de erfgenamen van de langstlevende. Vandaar dat de notaris eerst moet vaststellen wie dat zijn.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.