Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

uitbetalen vordering?

26 oktober 2003

Vraag nummer: 8112 (oude nummer: 3262)

Mijn schoonvader overleed in 2001. Er was een testament op de langstlevende.
Een en ander is keurig afgewerkt. De drie kinderen hebben een vordering op moeder die als langstlevende het vruchtgebruik heeft gekregen.
Nu verkocht mijn schoonmoeder onlangs haar huis en heeft de wens uitgesproken haar drie kinderen hun erfdeel van vader uit te betalen (zonder dat er sprake is van enige druk daartoe van de kinderen o.i.d.).
Vraag is of dit juridisch en fiscaal mogelijk is of dat er mogelijk juridische en/of fiscale (ongewenste) consequenties zijn.

Mogelijk complicatie is dat mijn schoonvader in 2001 bij een autoongeluk om het leven kwam en mijn schoonmoeder na jaren van revalidatie inmiddels weer aardig zelfstandig functioneert, maar sedert het ongeval tot en met heden wel onder bewindvoering van haar zoon (mijn zwager dus) staat. Ik weet niet of dit nog consequenties met zich meebrengt in relatie tot bovenstaande vraag.

Antwoord:

Geachte heer,

Ten aanzien van de uitkering is van belang wat het testament bepaalt omtrent vervroegde aflossing van de vordering. Als dit mogelijk wordt gemaakt zal niet snel sprake zijn van een schenking.
Wel is van belang of er sprake is van vol eigendom aan de zijde van mevrouw of slechts vruchtgebruik. Ook hiervoor is de tekst van het testament weer van belang.

Of mevrouw gezien het bewind het wel kan, hangt erg van de situatie af. Mij lijkt echter dat de bewindvoerder het niet zomaar kan uitkeren namens uw moeder zonder toestemming van de kantonrechter. Is het bewind niet meer nodig, dan zou natuurlijk ook een einde aan het bewind gemaakt kunnen worden (via de kantonrechter).

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.