Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

testament

22 oktober 2012

Vraag nummer: 32260

Mijn vader is pas overleden, en mijn ouders hebben een testament op langst levende. Nu is mijn zus 9 jaar geleden overleden, en wij zouden willen dat haar deel naar haar 2 kinderen zouden gaan. Echter willen wij voorkomen dat de vader van de kinderen bij het geld kan komen. Nu dachten wij als het mogelijk is om de delen voor de kinderen "vast te zetten"tot ze een bepaalde leeftijd hebben (zeg bv 21), en dat ze dan de volledige beschikking krijgen over hun erfdelen.

Mijn vraag is kan/mag dat en wat moet je er dan voor regelen, of is een aanpassing in het testament voldoende

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

In beginsel zijn de regels van plaatsvervulling van toepassing indien een kind eerder dan de ouder overlijdt en het kind kinderen heeft. Deze kinderen treden dan in de plaats van het kind-erfgenaam. Door een testament, kan het mogelijk ook anders zijn. Dat zal moeten worden vastgesteld. Gelijk daarmee moet worden vastgesteld wat het (opengevallen) testament bepaalt ten aanzien van de kindsdelen. Daar kan in beginsel geen wijziging meer aangebracht worden.
De betreffende notaris kan dan mogelijk ook kijken naar het testament van de langstlevende, dat mogelijk wel nog kan worden aangepast.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.