Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Sucessierecht moeder en kind

7 juli 2016

Vraag nummer: 46748

Mijn vader is sinds 2012 overleden. Zij hadden een langstlevende testament uit 1998.
Is dit door de regleing van 2003 automatisch vervallen ?
En moeten er dan sucessierechten alsnog door mijn moeder worden betaald en over welk deel van de erfenis ? Wat als er nog een gedeelte hypotheek uitstaat bij de bank ? Moet hierover ook sucessie worden betaald ?

Groet,
Mark Goossens

Antwoord:

Geachte heer,

Een oud testament vervalt zeker niet door de wetswijziging van 2003. In een testament wijk je in het algemeen af van de wet, dus van de oude maar ook van de bestaande wet. In het testament staat doorgaans dat de langstlevende ook de erfbelasting over de kindsdelen voorschiet, indien de kindsdelen zijn omgezet in een vordering op de langstlevende.

Erbelasting wordt betaald over de waarde van de verkrijging. De waarde is afhankelijk van de hoogte van de tegoeden/active verminderd met de schulden/passiva.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.