successiebelasting over het kindsdeel
15 oktober 2004
Vraag nummer: 8727 (oude nummer: 4819)
Mijn vraag is eigenlijk hoe het zit met de successierechten?? Het zit namelijk zo dat mijn ouders in gemeenschap van goederen zijn getrouwd en een testament hebben gemaakt op het langst levende. Nu is mijn vader pas overleden en wil ik graag weten of wij nu al successierechten moeten betalen terwijl we alleen maar een vordering hebben. En blijft ons gedeelte dan ook voor ons gereserveerd of kan moeders( niet dat ze zo is ) maar bij wijze van spreken er alles door heen brassen dan hebben we destijds dus wel successierechten betaald maar als de langstlevende dan overlijdt en er niks te verdelen is hebben we dan de successierechten voor niets betaald ??
Antwoord:
Geachte heer,
Het testament bepaalt wie de successierechten over de vorderingen van de kinderen moet voldoen (als er al successierechten zijn verschuldigd, maar de kans daarop is vrij groot).
Meestal bepaalt het langstlevende testament dat de successierechten door de langstlevende zullen worden voorgeschoten. De kinderen hebben daar dus geen last van. De langstlevende wel.