Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opeisen legitime portie

28 mei 2008

Vraag nummer: 11754 (oude nummer: 10778)

Nog even een aanvulling op mijn eerdere vraag.
Onmiddellijk opeisbaar staat in de brief van de notaris.
In het testament staat:
Mede ter voldoening aan voormelde verzorgingsplicht legeteer ik aan mijn genoemde echtgenote het levenslang vruchtgebruik van de zoals hiervoor vermeld uit te keren erfdelen en bepaal ik dat de vruchtgebruikster zal zijn vrijgesteld van de verplichting tot zekerheidsstelling.
Ik stel mijn genoemde echtgenote aan tot bezorgster van mijn begrafenis en tot uitvoerster mijner uiterste wilsbeschikkingen, met het recht van bezit volgens de wet gedurende de tijd vande boedelafwikkeling, ook al mocht die langer zijn dan één jaar.


Hartelijk dank voor uw supersnelle antwoord op mijn eerste vraag en misschien wilt u deze vraag ook nog beantwoorden.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Di is over het algemeen een bepaling zodat de langstlevende de vorderingen van de kinderen op grond van een langstlevende testament niet direct hoeft uit te keren bij overlijden van de eerste (degene die het testament heeft gemaakt). De vraag is of dat ook geldt ten aanzien van vorderingen wegens een legitieme portie. Ik ben geneigd dat ontkennend te beantwoorden.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.